E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Хемороидите.

Какво е това хемороиди?  Научете защо се появяват и как се лекуват? Как да се предпазите от развитие на симптоми и поява на усложнения.
 

Какво е това хемороиди?

 

Хемороидите представляват подуване (разширение) и/или нагъване на нормално съществуващи вени в крайните части на дебелото черво (ректум) и неговото отвърстие (анус). Хемороидите са „разширени вени“, подобни на тези, които виждаме на краката. Те често се възпаляват, запушват (тромбозират) и кървят, което води до появата на оплаквания.

 

Хемороидите биват:

 

Вътрешни-разположени вътре в ануса (невидими при външен оглед)

 

Външни-разположени под кожата около ануса (виждат се като възли)

 


 

Чести ли са хемороидите?

 

Срещат се често и при мъжете и при жените. Около половината от населението до 50 годишна възраст е с хемороиди. Често се появяват по време на бременност или след раждане. Трудно е да се установи реалната им честота, тъй като те често не водят до поява на оплаквания.

 


 

Защо се появяват хемороидите?

 

Хемороидите се образуват от повишено налягане в ректума (притискане отвън или отвътре), което води до напрежение във вените. Стените им се разтягат, вените изпъкват и понякога се разкъсват. Следователно най-честите причини за поява на хемороиди са:

 

-запек;

 

-продължително седене;

 

-твърди изпражнения (ограничен прием на вода и баластни вещества-фибри);

 

-диария;

 

-бременност и раждане;

 

-вдигане на тежки предмети;

 

-наследственост-съществува наследствено предразположение, което се дължи на слабост на съединителната тъкан. В тези случаи освен хемороиди, често се наблюдават разширени вени по долните крайници, плоско стъпало и др.

 


 

Симптомите.

 

Често хемороидите протичат без никакви оплаквания. Най-често срещаните симптоми са:

 

-болки около ануса, особено по време на изхождане, с различен интензитет, понякога много силни;

 

-сърбеж;

 

-кървене: ясна, червена кръв върху изпражненията, на тоалетната хартия или видима в тоалетната чиния;

 

-парене;

 

-зачервяване;

 

-видим възел на ануса или около него, който може да изчезне спонтанно;

 


 

Вътрешните хемороиди обикновено не болят и не сърбят. Вие не можете да ги усетите, защото са разположени вътре в ректума. Може да се изявят с кървене.

 

Трябва да се има предвид, че този симптом се наблюдава и при други заболявания на червата, включително и рак на дебелото черво. При наличието на кървене задължително уведомете за това вашия личен лекар.

 

При външните хемороиди се наблюдават повечето от по-горе изброените симптоми-болка, парене, сърбеж. Ако един външен хемороид се усуче (странгулация) и в кръвоносния съд се образува съсирек, се установява силно болезнен твърд възел. Това състояние е известно като „тромбозирал външен хемороид“. Поради това, че външните хемороиди имат по-често клинична изява, те по-често се диагностицират и лекуват.

 

Други заболявания, които могат да протекат със същите симптоми и неправилно да бъдат преценени за хемороиди са:

 

-фисура - разцепване на епитела на ануса.

 

-фистула – неестествен ход, който се образува между кухината на червото и кожата около ануса и ги свързва като тунел.

 

-пролапс на лигавицата на ректума – част от ректума излиза през ануса.

 

-дивертикулоза - джобовидни разширения на дебелото черво, със или без възпаление.

 

-проктит – възпаление на вътрешния слой на ректума.

 


 

Как се поставя диагнозата?

 

Хемороидите обикновено не са опасни и не застрашават живота на хората. При повечето случаи оплакванията преминават за няколко дни.

 

Точна диагноза е необходима при всички случаи на кървене, загуба на телесна маса, промяна в ритъма на изхождане, наличие на слуз и/или кръв в изпражненията.

 

Вашият лекар ще извърши преглед на аналната област. Прегледа не е болезнен, а по-скоро малко неприятен. Той, обаче е важен за да се постави точната диагноза и да се изключат други заболявания, като например рак. След огледа той поставя облечения си в ръкавица показалец в ректума и внимателно опипва за промени. Това изследване се нарича анално туширане. Може да направи преглед, като погледне ануса, а при необходимост в ректума и другите долни отдели на дебелото черво със специална апаратура, наречена аноскоп или ректоскоп. Това позволява да се потвърди диагнозата и да се изключат други заболявания.

 


 

Как се лекуват хемороидите?

 

В повечето случаи, при поява на симптоми, лечението се провежда, като се включат общи мерки, които можете да осъществите сами. В някои случаи се налага лечение с медикаменти, както и хирургични или други инструментални процедури. Мерките, които облекчават симптомите включват:

 

-„седяща вана“ в обикновена топла вода или отвара от смрадлика, която има антисептичен ефект-няколко пъти дневно за около 10 минути;

 

-студени компреси/лед при възпаление;

 

-локално приложение на антихемороидален крем или свещички в засегнатия участък за определения от вашия лекар период от време.

 

-в някои случаи хемороидите могат да се лекуват хирургично или ендоскопски (чрез специална апаратура - подвижна тръба, поставена през ануса). Това се препоръчва при по-тежките случаи.

 

Използват се множество методи за премахване или намаляване размера и броя на хемороидите. Осъществява се чрез

 

-склерозиране (инжектиране на вещества, предизвикващи развитие на ръбец);

 

-завързване на възлите;

 

-изгаряне чрез лазер;

 

-оперативно отстраняване на хемороидите - при тежки случаи.

 


 

Как да се предпазим от развитие на симптоми или хемороиди?

 

-корекция на телесното тегло;

 

-поддържане на нормална дефекация - при запек прием на богата на фибри (баластни вещества, растителни влакнини) храна. Такива са зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб. прием на повече течности; при необходимост допълнителна добавка на фибри през устата или лактулоза;

 

-избягване на пикантни храни;

 

-повишена физическа активност и избягване на продължително изправено положение;

 

-поддържане на отлична хигиена, особено след дефекация;

 

-избягване на алкохол.