E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Еритема нодозум.

 

Еритема нодозум (възловиден еритем) е остро протичащо имунно заболяване. Характеризира се с появата на подобни на възли изменения по кожата, както и с общи прояви.

Кой боледува най-често?

Най-често боледуват млади жени през пролетта и есента.

Възловидния еритем е имунологична реакция на кожата към различни фактори:

  • Вируси.
  • Бактерии.
  • Медикаменти (антибиотици, тримезол, аналгетици, противозачатъчни средства и други).
  • Злокачествени заболявания (болест на Ходжкин, левкози).
  • Саркоидоза.
  • Проказа.
  • Язвен колит.
  • Терминален илеит.
  • Бременност.
  • Понякога агентът остава неоткрит.

Какво представлява възловидният еритем?

Изброените по-горе фактори са свързани с образуването в организма на чужди частици, срещу които ние изработваме имунни комплекси, които да се справят с чуждите тела. Тези комплекси обаче не се елиминират от организма, а остават да циркулират в съдовете. Поради различни причини, те навлизат в стените на кожните съдове, където настъпва имунологична реакция . Стените на тези съдове се увреждат от възпалителната реакция в стената им и настъпва нарушение в кръвоснабдяването на кожата и кръвоизливи.

Какви са симптомите?

Преди поява на нодозният еритем има продромален стадий, който се изявява с повишаване на температурата, отпадналост, възпалено гърло, болки в ставите, стомашно-чревни смущения.

 След няколко часа се получават болезнени, зачервени, надигнати, твърди плаки, симетрично на двете подбедрици, около коленете и горната повърхност на ходилата.

По-късно те се разпространяват в дълбочина и за няколко дни се образуват възловидни изменения с размер от 2-3 см. в диаметър до длан. Понякога те се сливат в много големи инфилтрати. Кожата върху тях е зачервена, топла, опъната и лъскава. При натиск кожата избледнява и остава вдлъбнатина поради изразения оток на плаката. Постепенно за 10 дни цвета на измененията се изменя от червен, към синьо-виолетов, зелено-жълтеникав до кафяв. Тази промяна в цвета е същата, както при контузиите, което показва кръвоизливния произход на еритема нодозум.

Към края на 3-тата или 4-тата седмица отока, зачервяването значително намаляват и изчезват, а повърхността на кожата се залющва.

Понякога заболяването протича в продължение на месеци, дори година без ремисии. Обикновено болните са в добро общо състояние, без общи оплаквания.

Лечение.

Основния принцип в терапията на заболяването е установяването и отстраняването на причинителя на заболяването.

Препоръчва се при изостряне на заболяването да се осигури почивка на легло, а за болката нестероидни противовъзпалителни средства подобни на аспирина. Особено полезен при хроничните случаи е калиевият йодат през устата.

Компресите подобряват оздравителния процес

Каква е прогнозата?

Прогнозата е добра. В повечето случаи болестта преминава за 4-6 седмици, като има само временна промяна в цвета на кожата. Болките и сковаността в ставите, обаче, могат да се задържат няколко години. Рецидиви обикновено не се появяват, освен в случаите, при които има неизлекувана инфекция.