E-placebo - Вашето виртуално медицинско списание

Псориазис.

 

Какво е псориазисът?

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки нарастват много бързо, при което се получават плътни, бели, блестящи или червени кожни плаки. Те са с различни размери. Обикновено се появяват по коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба.

Кой боледува най-често?

 Псориазисът е най-чест при възрастни, но могат да бъдат засегнати деца и тинейджъри. Жените и мъжете боледуват еднакво често. От псориазис боледуват между 1% и 3% от хората по света. По-често страдат от псориазис в Япония, а най-рядко коренните жители на Американския континент – индианците. 

На какво се дължи псориазисът?

Нормално, кожните клетки узряват постепенно и отпадат на всеки 28 дни. Нови кожни клетки заместват външните слоеве на кожната повърхност, които отпадат при ежедневната ни дейност, от триенето на дрехите, при къпане. При псориазисът, кожните клетки не узряват, а вместо това бързо се увеличават на брой и се качват към повърхността на кожата за 3-6 дни, като оформят характерните за заболяването плаки.

 Точната причина за псориазиса е неизвестна. В много случаи той се унаследява. Въпреки това не е ясно дали само генетичните фактори, определят дали ще развиете псориазис. Те се явяват преди всичко като предразполагащи. Хората, които носят определен ген, са в 10 пъти по-голям риск да развият псориазис. Около 1/3 от хората с псориазис имат един или повече членове на семейството с това заболяване.

Други фактори, които могат да отключат заболяването са:

 • Дисфункция на имунната система. Нормално Т-клетките предпазват тялото срещу възпаление и заболявания. При псориазис, Т-клетките се активират погрешно и стават толкова активни, че отключват други имунни отговори, което води до възпаление и бърза подмяна на кожните клетки.
 • Студен или горещ климат. Студеният климат, освен това влошава симптомите на заболяването.
 • Кожно увреждане. При увреждане на кожата псориатични плаки могат да се появят навсякъде, включително на мястото на раната. Това включва също така увреждане на ноктите, както и на кожата около тях, което може да стане при подрязването им.
 • Емоционален или физически стрес и тревожност. Стресът може да бъде отключващ фактор за появата на псориазиса, както и да влоши вече съществуващото заболяване, макар това да не е още доказано с научни изследвания.
 • Инфекция. Инфекциозни заболявания, като ангина и други, могат да причинят внезапна поява на псориазис, особено при деца.
 • Реакция към определени медикаменти. Такива са някои бета-блокери, психотропни медикаменти (Литий) и други, които могат да влошат заболяването.
 • Алкохол. Той също може да бъде рисков фактор при млади мъже и тези на средна възраст. Той може да влоши картината на псориазиса, което често се вижда при страстните любители на алкохола. При жени не е установена такава връзка между употребата на алкохол и псориазисът.

Какви са симптомите при псориазис?

Симптомите на псориазисa са променливи и могат да се появяват в различни комбинации. Псориазисът може да бъде в лека форма, с малки обривни зони. При средно-тежката и тежката степен на псориазис, кожата може да бъде значително възпалена с повдигнати, червени зони, чиято повърхност е покрита със лющеща се, сребриста круста (коричка). При отстраняването на крустата остава фина зона на кървене, което е известно като симптом на Auspitz. Ако псориазисът е в тежката си форма, плаките могат да се възпалят и да са болезнени, а големите кожни плаки да предизвикват неудобство и притеснение. Плаките могат да се сливат по между си, като придават на кожата изглед на географска карта. Те могат да покриват големи региони от кожата, например целия гръб.

Други симптоми на псориазис включват:

Подуване на ставите, болка и скованост, състояние известно като псориатичен артрит. Той се среща при 5-10% от болните с псориазис.

Вдлъбване, жълтеникаво оцветяване и отделяне на нокътя от нокътното легло. Както и разрастване на кожата под ноктите.

Феномен на Koebner. Представлява поява на псориатична плака на място, където има увреждане на кожата (порязване, изгаряне, слънчево облъчване) и където преди това е нямало такава. Тези нови плаки се появяват между няколко дни и 2 седмици след нараняването. Поради този феномен, хората с псориазис трябва да пазят кожата си от подобни увреждания.

Тези симптоми могат да изчезнат при преход в ремисия, дори без лечение, а след това отново да се появят.

Как се определя тежестта на заболяването?

Няколко белега определят тежестта на псориазиса. Това са степента на зачервяването и диаметъра на плаките, плътността на големите зони повдигнати кожни плаки и процента от кожата ви който е засегнат.

 • Лека форма.

 Засегнати са само малки зони от тялото, например само коленете или лактите.

 • Средно тежка форма.

Няколко големи плаки. Например, може да бъде засегната по-голямата част от скалпа. Плаките покриват по-малко от 20% от кожата, което е равно на това двете ръце да са напълно покрити с плаки. Има лека ставна болка, която не затруднява нормалния начин на живот. Безпокойство, свързано с това, че плаките се виждат от хората около нас.

 • Тежък псориазис.

Плаките могат да покриват големи зони (20-30%) от тялото. При определяне на процента на покриването, приемете, че дланта на ръката ви е 1% от повърхността на тялото ви, а общата повърхност на двете ви ръце е 20% от тази на тялото. Псориазиса засяга лицето. Тежко възпаление с образуване на гной в плаките и изпълване на плаките с течност и отпадане на големи крусти или еритродермичен псориазис, който се характеризира с остро възпаление и лющене на кожата.

Псориатичен артрит. Той включва прогресиращо подуване на ставите, скованост, намален обем на движенията, затопляне и зачервяване на ставата. Тежките случаи прогресират в разрушаване на ставата.

Как се поставя диагнозата псориазис?

Лекарят обикновено може да постави диагнозата по външния вид и разположението на плаките по кожата, ноктите или скалпа. Плаките могат да бъдат симетрични и да се появят на еднакво място в двете половини на тялото. Може да се направи кожна биопсия. Понякога се провежда кожен тест с калиева основа, за да се изключи гъбична инфекция. Други специални тестове обикновено не са необходими.

Как се лекува псориазисът?

 В момента не съществува лек за псориазиса. Медицината разполага с няколко подхода към заболяването, които държат заболяването под контрол.

Целта на лечението е да се забави бързият растеж на кожните клетки, което всъщност е причината за псориазиса.

Лечението зависи от типа на псориазиса, локализацията на плаките, тежестта на заболяването, възрастта на пациента и общото му състояние.

Лечението на псориазисът започва с грижа за кожата, което включва поддържане на кожата влажна с различни лубриканти. Необходимо е също така кратко излагане на слънчева светлина. Основните лечебни подходи често се използват в комбинация и включват използването на козметични продукти: кремове, лосиони, шампоани, масла, мази (унгвенти).

Поддържащо лечение.

Фототерапевтични процедури, като ултравиолетово лъчение. Прилага се при средно тежък псориазис, който засяга до 20% от кожата. Провежда се по 3 пъти в седмицата, комбинирана с локална терапия с катран или calcipotriene (съдържа Витамин D3).  

PUVA - Това е комбинация от Псорален, който се взема през устата и UVA- ултравиолетова А светлина. Псораленът увеличава чувствителността на кожата към светлина. Така с по-малко облъчване се постигат по-добри резултати. Провежда се 2 или 3 пъти в седмицата. Лечебен ефект се постига при повечето хора след 19-25 манипулации.

Локални средства, използвани за лечение на псориазис са още:

 • Съединения съдържащи витамин D3, като calcipotriene.
 • Локални кортикостероиди.
 • Ретионоиди.
 • Anthralin и катрани.

Оклузивните методи на лечение могат да бъдат ефективни за някои хора. Оклузията включва първо приложение на козметични продукти с овлажняващ ефект - кремове, гелове и след това покриването на кожата с превръзка. Този метод поддържа кожата влажна и увеличава ефекта на лечебните кремове. Медикаменти през устата. Супресори на имунната система.

При влошаване на псориазиса, при което обривите ви покриват над 20% от тялото, вашият лекар може да ви препоръча системна терапия. Системната терапия включва използването на медикаменти, като ретиноиди, метотрексат и циклоспорин, обикновено в допълнение към локалното лечение и излагане на ултравиолетова светлина. Системното лечение при деца се избягва и се прилага само за най-тежките случаи, тъй като липсват достатъчно данни за използването на тези медикаменти при деца. В редки случаи, медикаментите могат да се инжектират направо в плаките.

Лечението на псориазиса може да продължи през целия живот. Консултирането и намалението на стреса може да подобри симптоматиката и да бъде в помощ за предпазване от поява на нови пристъпи.

Какво можем да направим сами за лечението на псориазиса?

Поддържайте кожата си овлажнена. Внимателно омекотете и отстранете псориатичните крусти, като поставяте върху тях крем и след това отлепвате полуотлепените корички. Това трябва да се прави много внимателно за да не се разрани кожата.

Следвайте внимателно инструкциите за кожните продукти и предписаните лекарства. Може да ви отнеме известно време и много грешки, докато разберете кои козметични продукти са най-подходящи за вас. За леките симптоми на псориазис, могат да бъдат използвани различни билкови продукти, като лосиони и кремове с Алое Вера и други.

Спазвайте точно програмата си за провеждане на слънчеви бани.

Търсете винаги при необходимост съвет от лекуващия си лекар.

Прогноза.

Псориазисът протича продължително, често рецидивира и може да бъде напълно непредсказуем. Симптомите се появяват внезапно, след това състоянието се подобрява и обривните единици напълно изчезват (ремисия). Този цикъл се повтаря непрекъснато. При леките и средно тежките форми на псориазис е добре да се провежда непрекъснато лечение за да се избегнат рецидивите.

Няколко фактора могат да влошат състоянието ви, в зависимост от типа на псориазсиа. Тези фактори са: студен, сух климат, стрес, инфекция, нараняване на кожата и някои медикаменти.
Псориазисът може дълги години да протича без подобрения или усложнения. Псориазисът може да бъде причина за значителен стрес и намалено самочувствие. В едно проучване, при хората с псориазис се установи намаление в качеството на живота, подобно на хората с рак, депресия, артрит, сърдечни заболявания и други сериозни заболявания.